28 грудня 2012

Підсумки 2012 року та плани на наступний - лист від президента УАЄС

Шановні члени і друзі УАЄС!

Від щирого серця вітаю Вас зі святами і бажаю вдалого Нового 2013 року! Хай Вам щастить, а наукова й освітянська робота надає Вам постійного професійного натхнення, задоволення і радості! Переконаний, що у новому році триватиме також активний розвиток нашої асоціації. Користуючись нагодою, хочу коротко нагадати про основні минулі та найближчі події й заходи Української асоціації європейських студій у 2012-2013 роках.

VІ Конгрес УАЄС відбувався 18-19 жовтня в столиці українського суднобудування, великому освітянському центрі, та просто чарівному історичному місті Миколаєві. Співорганізаторами події, окрім програми ЄС ім. Жана Моне, був Чорноморський державний університет імені Петра Могили, і, зокрема, локальний осередок УАЄС, який представляли Юлія Подаєнко та Аліна Іовчева. Темою цьогорічного Конгресу стала: “Сучасні методики викладання і дослідження європейських студій: міжнародний та український досвід”. Головна подія цього року була продуктивною і цікавою. Ми щиро вдячні керівництву Чорноморського державного університету імені Петра Могили, і нашому миколаївському осередку, який виявив себе відмінним господарем. Конгрес УАЄС став першою подією, на якій вдалося зібрати майже усіх грантерів Програми Жана Моне та провести круглий стіл з найкращих практик українських “монетовців”. Сподіваюсь, що це є початком створення повноцінної мережі учасників Програми Жана Моне в Україні. Більш детальну інформацію про захід можна знайти на сайтах http://eu.prostir.ua/news/255080.html та http://www.europa.org.ua.

Крім того, в межах проведення Конгресу було підбито підсумки IIІ конкурсу на кращу статтю з євростудій фахового часопису "Європейські студії і право". Цього року переможцем конкурсу вдруге став відомий правник та колишній суддя Василь Паліюк. Щиро його вітаємо!
Шостий номер фахового видання “Європейські студії і право”, який вийшов нещодавно, знайомить з результатами найновіших досліджень в міждисциплінарній галузі європейських студій. Редколегія часопису запрошує усіх зацікавлених авторів надсилати статті на адресу: uеsа.journal@gmail.соm (телефон редакції: +38 048 234 24 37). Ми будемо раді отримати статті стосовно різних аспектів європейських студій, та актуального стану їх розвитку в Україні і за кордоном.

УАЄС бере активну участь в роботі Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства http://eu.prostir.ua/themes/EaP.html. Заохочуємо членів і учасників УАЄС до активної участі в роботі цієї корисної та перспективної ініціативи.

На даний час активно працюють локальні осередки УАЄС у Львові, Чернівцях, Донецьку, Полтаві, Харкові, Сумах та інших областях України. Зокрема, УАЄС виступила співорганізатором VII Міжнародної науково-практичної конференції «Вивчення та впровадження в Україні іноземного досвіду вдосконалення діяльності органів влади», яка успішно пройшла в Полтаві 28 листопада 2012 року за участі науковців з Республіки Казахстан, Республіки Польща, Російської Федерації, а також з багатьох міст України. У м. Полтаві обласний осередок УАЄС значно розширився. В рамках наукової програми було започатковано дослідження теми «Модернізація публічної адміністрації посткомуністичних країн». Видано монографію М. Лахижі «Модернізація публічної адміністрації: досвід Республіки Польща».

Особисто хочу подякувати віце-президента Сергія Загороднюка і виконавчого директора УАЄС Аліме Асанову за постійну допомогу і підтримку діяльності УАЄС.

Що очікується у Новому 2013 році?

Секретаріат УАЄС, разом з активними осередками готує багато цікавих заходів для членів і друзів УАЄС. Головною подією наступного року стане черговий VIІ Конгрес УАЄС, який планується провести у жовтні 2013 року у м. Києві. Орієнтовна тема заходу: «Вплив сучасних політичних, економічних і правових процесів в Україні на євроінтеграційну політику держави». Нині ми активно працюємо над уточненням дати проведення Конгресу. Партнером конгресу стане Інститут досліджень миру і безпеки Гамбурзького університету (Німеччина).
За традицією, буде оголошено IV конкурс на кращу наукову статтю з європейських студій 2013 року, що організовуватиме редколегія фахового часопису “Європейські студії і право”. Статті, що відповідають вимогам нашого видання (goo.gl/DyBCG) вже зараз можна надсилати на електронну адресу: uesa.journal@gmail.com. Більш детальну інформацію буде надано пізніше.

22-23 квітня 2013 року в НаУКМА відбудеться ІІІ міжнародний семінар з права Європейського Союзу ім. Жана Моне за темою “Угода про асоціацію між ЄС та Україною – нове покоління зовнішніх угод ЄС з іншими країнами”. Під час цього заходу провідні міжнародні та українські вчені та експерти обговорять текст проекту угоди про асоціацію між ЄС а Україною та визначать правові, економічні та політичні наслідки цієї угоді для відносин між Україною і ЄС. Вимоги до участі в заході будуть надіслані пізніше.

Багато заходів планується в локальних осередках УАЄС. Зокрема, у листопаді 2013 року у Полтаві відбудеться VIIІ Міжнародна науково-практична конференція «Вивчення та впровадження в Україні іноземного досвіду вдосконалення діяльності органів влади». Членами полтавського та чернівецького осередків УАЄС готується до друку монографія «Модернізація публічної адміністрації: досвід Республіки Болгарія». Прохання до локальних осередків вчасно інформувати Секретаріат УАЄС про власні події.

Нагадую про можливість для представників осередків УАЄС, окремих експертів надсилати власні пропозиції щодо грантових заявок з різноманітних питань європейських студій – Асоціація має значний досвід залучення донорських коштів і управління проектами, що може допомогти у здійсненні ваших задумів!

Від щирого серця дякуємо всім, хто надав благодійні внески на рахунок УАЄС в 2012 році. Будемо вдячні за Вашу допомогу і наступного року.

Тож, бажаю гарних свят і продуктивного відпочинку, чекаю на зустріч та продовження нашої плідної співпраці у новому році!

Щиро Ваш,

Роман Петров,
Президент УАЄС

Немає коментарів:

Дописати коментар