10 жовтня 2012

Чи готова Україна виконувати обов’язки в рамках Асоціації з Європейським Союзом?



Українські і міжнародні експерти і науковці обговорили готовність України виконувати обов’язки в рамках Асоціації з Європейським Союзом в сферах зближення законодавства, верховенства права і захисту прав людини

8-9 жовтня 2012 р. в Національному університеті “Києво-Могилянська академія” відбулась міжнародна конференція ім. Жана Моне. Готовність України виконувати обов’язки в рамках асоціації з Європейським Союзом в сферах зближення законодавства, верховенства права і захисту прав людини стала предметом обговорення експертами, дослідниками і викладачами європейської інтеграції з різних областей України, представниками інститутів ЄС та країн-членів ЄС.

У міжнародній конференції у рамках програми ім. Жана Моне, яка відбулась у партнерстві з Карловим університетом в Празі (Чехія)), університетом Коменського в Братиславі (Словаччина)) та Гейдельберзьким університетом (Німеччина)), взяли участь представники Делегації ЄС в Україні, міжнародних організацій, урядових установ України, провідні експерти і науковці з європейської інтеграції, члени локальних осередків Української асоціації європейських студій (УАЄС).

Відкрили конференцію: Сергій Квіт, президент НаУКМА, Iван Почух, Надзвичайний і повноважний посол Чеської Республіки в Україні, Павол Гамжік, Надзвичайний і повноважний посол Cловаччини в Україні, Хосе Роман Леон Лора, представник Делегації ЄС в Україні, Роман Петров, голова кафедри права ЄС ім. Жана Моне в НаУКМА та президент Української асоціації європейських студій.

Першу секцію семінару було присвячено обговоренню європейських критеріїв готовності країни виконувати обов’язки в рамках асоціації з Європейським Союзом в сферах зближення законодавства і верховенства права.

Хосе Роман Леон Лора (Делегація Європейського Союзу (ЄС) в Україні) розповів про критерії готовності країни виконувати обов’язки в рамках асоціації з Європейським Союзом в сферах зближення законодавства і верховенства права, які встановлено ЄС. Д-р Еміль Руффер (голова департаменту права ЄС Міністерства закордонних справ Чехії) зробив фаховий огляд практики Суду ЄС з тлумачення, запровадження і застосування угод про асоціацію. Проф. Павло Свобода (юридичний факультет Карлова університету в Празі (Чехія)) зробив змістовний аналіз еволюції угод про асоціацію в відносинах між ЄС та третіми країнами. Проф. Надія Шишкова (голова кафедри ім. Жана Моне, ун-т в Оломоці (Чехія)) порівняла майбутню угоду про асоціацію між ЄС і Україною та колишню угоду про асоціацію між ЄС і Чехією. Проф. Петер–Крістіан Мюллер-Граф (директор Інституту європейського права Гейдельберзького університету (Німеччина)) наголосив про важливу роль принципу верховенства права як фундації «acquis ЄС». Проф. Власта Кунова (голова кафедри ім. Жана
Моне ун-ту Коменського в Братиславі (Словаччина)) розповіла про словацький досвід виконання обов’язків в рамках асоціації з Європейським Союзом в сферах зближення законодавства, верховенства права і захисту прав людини. Проф. Броніслав Фабри (кафедра теорії права ун-ту Коменського в Братиславі (Словаччина)) торкнувся питань взаємозв’язку європейських спільних демократичних цінностей та Східного Партнерства.

Другу секцію семінару було присвячено обговоренню готовності України виконувати обов’язки в рамках асоціації з Європейським Союзом в сферах зближення законодавства і верховенства права та захисту прав людини.

Доц. Роман Петров (голова кафедри ім. Жана Моне з права ЄС НаУКМА) представив бачення стану готовності України виконувати обов’язки в рамках асоціації з Європейським Союзом в сферах зближення законодавства, верховенства права і судового захисту. Проф. Станіслав Шевчук (факультет правничих наук НаУКМА) зробив фаховий огляд відповідності адміністративної і судової системи в Україні європейським стандартам. Проф. Володимир Кампо (суддя Конституційного Суду України) говорив про застосування європейських спільних демократичних цінностей в практиці Конституційного Суду України. Проф. Андрій Мелешевич (декан факультету правничих наук НаУКМА) зробив огляд сучасного стану відповідності захисту прав людини в Україні до стандартів ЄС та Ради Європи в Україні. Д-р Соня Маточова (Конституційний Суд Чехії) говорила про чеський досвід виконання обов’язків в рамках асоціації з Європейським Союзом. Доц. Людмила Фалалєєва (кафедрa прав людини, міжнародного та європейського права Академії адвокатури України) підкреслила в своєм

у виступі, що верховенство права є домінантою європейської системи захисту прав людини. Назар Кульчицький (Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини) представив своє бачення відповідності захисту прав людини в Україні до стандартів ЄС та Ради Європи в Україні.

На завершення відбулася цікава експерта дискусія за темою семінару.

Детальніша інформація, презентації, фото та програма семінару на Порталі Української асоціації європейських студій http://www.europa.org.ua та Порталі кафедри ім. Жана Моне з права ЄС НаУКМА http://ukma.edu.ua/index.php/fpn/kafedra-im-zhana-mone-z-prava-evropeskogo-soyuzu.

Більше фото тут: https://plus.google.com/photos/101608527985890614861/albums/5822857010287210305

* * *

Контактна особа: Роман ПЕТРОВ, е-пошта: europa.org.ua@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар