06 травня 2011

В НаУКМА пройшов перший семінар з права ЄС ім. Ж. Моне


За підтримки Української асоціації європейських студій та Національного університету “Києво-Могилянська академія” відбувся перший семінар з актуальних питань права ЄС у рамках програми ЄС ім. Жана Моне.  
З 2010 року факультет правничих наук Національного університету “Києво-Могилянська академія” (НаУКМА) реалізує проект за програмою Європейської Комісії ім. Жана Моне. Цей проект передбачає викладання нових курсів, підготовку навчальних і наукових публікацій, проведення різноманітних наукових і експертних заходів у сфері права Європейського Союзу, а також створення в університеті кафедри права ЄС ім. Ж. Моне. 
21 квітня 2011 року в рамках проекту, в НаУКМА відбувся перший фаховий семінар з актуальних питань європейського права за темою “Вплив Лісабонської угоди на відносини між ЄС та Україною”.
В семінарі прийняли участь: науковці, експерти з європейських студій, правники, викладачі і студенти соціальних дисциплін, вчені, журналісти, державні службовці та працівники органів місцевого самоврядування, усі, хто цікавиться правовими аспектами відносин між ЄС і Україною, європейськими студіями.
Під час цієї події провідні українські та іноземні науковці і експерти з права ЄС, державні службовці обговорили вплив Лісабонської угоди на сучасні і майбутні відносини у різноманітних сферах співробітництва між ЄС та Україною.
З головною промовою за темою “Новели Лісабонського договору та їх вплив на правову систему ЄС та держав-членів ЄС" виступила проф. ім. Жана Моне з права ЄС університету Лідс (Велика Британія) Дагмар Шієк. Заступник міністра економіки України Валерій Пятницький, представник Делегації ЄС в Україні Хосе Леон Лора та представники державних установ (міністерство економіки і міністерство юстиції України) ознайомили учасників семінару з сучасним станом відносин між ЄС і Україною і з станом переговорів про укладення угоди про асоціацію. Представник Європейського Суду з прав людини пан Павло Пушкар обговорив питання приєднання ЄС до Європейської Конвенції з прав людини та спонукав плідну дискусію з цього питання.
Семінар проходив за так званим "оксфордським форматом", тобто усі доповіді супроводжувались критичними коментарями. 
З змістовними доповідями на семінарі виступили: завідувач кафедри права ЄС та порівняльного правознавства Національного університету “Одеська юридична академія”, проф. Олександр Вишняков , голова кафедри права ЄС ім. Жана Моне Національного університету “Києво-Могилянська Академія” Роман Петров, завідувач кафедри європейського права Львівського національного університету ім. Івана Франка, проф. Михайло Микієвич, доцент кафедри європейського права Львівського національного університету ім. Івана Франка Оксана Головко.
З коментарями доповідей відповіли: Геннадій Друзенко (незалежний експерт з права ЄС), Ксенія Смірнова (кафедра порівняльного і європейського права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка), Ганна Добринська (факультет правничих наук Національного університету “Києво-Могилянська Академія”), Тарас Бик (кафедра європейського права Львівського національного університету ім. Івана Франка). 
За думкою учасників перший семінар з актуальних питань права ЄС у рамках програми ім. Жана Моне був цікавою і плідною подією, яка надала можливість провідним фахівцям у сфері права ЄС обговорити найактуальніші проблеми, пов’язані зі вступом в дію Лісабонського договору і його впливу на відносини між ЄС і Україною.
Фотографії - на сторінці УАЄС в Фейсбуці: http://www.facebook.com/eustudyua
Детальніша інформація та програма семінару на Порталі "Європейські студії в Україні" Української асоціації європейських студій http://www.europa.org.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар