06 липня 2011

Вплив інвестицій Іспанії на економіку України на прикладі Латинської Америки

Іспанія здавна мала тісні зв’язки та активні взаємовідносини з країнами Латинської Америки. У 1980-х роках почався новітній етап їх взаємовідносин.

У той час в Латинській Америці зазнали краху авторитарні військові диктатури і почався процес демократизації та лібералізації суспільного життя. Ці процеси також не оминули й економічну сферу, де почався процес приватизації підприємств, більшість з яких належали державі, а також почала формуватися нова законодавча база цієї сфери.


Реформи сприяли тому, що в країнах Латинської Америки покращилася ситуація з правами людини та свободою слова та покращилися умови для ведення бізнесу. Однак у той же час слід зазначити, що зразу після краху диктатур ці країни переживали економічну кризу через те, що їм не вистачало фінансових ресурсів для здійснення реформ, оскільки вони намагалися самостійно вирішити усі проблеми, не залучаючи ресурсів із закордону.

Згодом країни Латинської Америки стали активно залучати іноземні інвестиції, зокрема з Іспанії. Через деякий час вони дали позитивний ефект і сприяли економічному росту, а також розвитку в усіх сферах суспільного життя. Через деякий час Іспанія стала вимагати гарантій захисту іноземних інвестицій від країн Латинської Америки та контролю за їх використанням. Це пояснюється тим, що певний час у цих країнах поширювалися випадки недостатнього контролю за використанням іноземних коштів та їх нецільове використання.

Для того, щоб потік інвестицій не зменшився, країнам Латинської Америки довелося змінювати свою законодавчу базу, щоб виконати вимоги Іспанії. Подібні вимоги Іспанії можна, у певній мірі, розглядати як втручання у внутрішні справи цих країн, але з іншого боку їх невиконання могло призвести до негативних наслідків та погіршення відносин. Хорошими прикладами позитивного впливу іноземних інвестицій на зростання економіки та покращення загальної ситуації серед країн регіону можна назвати Бразилію, Аргентину, Чилі, Мексику або Уругвай. Слід зазначити, що інвестиції до Латинської Америки сприяли укріпленню міжнародного авторитету Іспанії та деяких країн Латинської Америки, які успішно провели ліберально-демократичні реформи.

Якщо говорити про відносини між Іспанією та Україною, то одним з пріоритетних напрямів їх розвитку повинно бути залучення інвестицій до України, оскільки це може суттєвим чином сприяти економічному розвитку країни та допомогти пришвидшити реалізацію реформ, початих у 2010 році. Співробітництво України з Іспанією також потрібно розвивати у рамках відносин з Європейським Союзом, оскільки євроінтеграція є одним з головних напрямів української зовнішньої політики.

Для того, щоб відносини з Іспанією та Європейським Союзом розвивалися більш активно, зокрема у сфері інвестицій, Україні потрібно слідувати прикладу країн Латинської Америки, які законодавчо захистили іноземні інвестиції, та привести українське законодавство у економічній сфері у відповідність до європейського. Крім того, інвестиції необхідно вкладати перш за все у ті сфери, які найбільшою мірою потребують реформ та фінансових вливань. Успішне проведення реформ в Україні може суттєво наблизити країну до інтеграції до ЄС, але, дивлячись на досвід країн Латинської Америки, потрібно пройти досить довгий шлях, оскільки на даний момент все ще існує багато пережитків радянського минулого.

Автор: Дмитро Дитко, е-пошта: dima.vitko13@gmail.com.

Немає коментарів:

Дописати коментар