24 квітня 2012

Нові методи викладання євростудій - семінар в Чернівцях

Кафедра Жана Моне Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у співпраці з НДІ європейської інтеграції та регіональних досліджень ЧНУ запрошує до участі в одноденному семінарі "Нові методи викладання курсів з Європейських студій", який відбудеться 25 травня 2012 р. 

До участі запрошуються дослідники з питань європейської інтеграції та викладачі з Європейських студій.

Метою семінару є ознайомлення викладачів соціально-політичних наук в університетах і середніх школах регіону з новими методами викладання курсів з європейської інтеграції, а також обговорення з учасниками семінару цих методів та можливості їх використання.

На семінарі обговорюватиметься низка актуальних питань викладання Європейських студій в Україні:

1. Європейський досвід викладання курсів з європейських досліджень.

Мета –  ознайомлення з існуючим досвідом ефективного викладання питань європейської інтеграції, який ґрунтується на використанні сучасних інтерактивних методів, рольових та ділових ігор, симуляцій тощо.

Завдання – визначення адаптаційних меж європейського досвіду викладання курсів з європейських досліджень для підготовки і методичного забезпечення Європейських студій в Україні.

2. Розвиток критичного мислення у студентів щодо питань європейської інтеграції.

Мета – оцінка процесу поширення знань про євроінтеграційні процеси у вищих начальних та середніх навчальних закладах України; рівня поінформованості суспільства про викладання дисциплін з європейської інтеграції та проведення досліджень.

Завдання – ознайомлення з досвідом використання основних методик викладання Європейських студій, які сприяють формуванню у студентів вищих навчальних закладів критичного мислення під час дослідження процесів європейської інтеграції.

3. Особливості підготовки конкурентоспроможних фахівців у галузі європейських досліджень

Мета – поліпшення рівня комунікації  між вищими навчальними закладами України у процесі підготовки конкурентоспроможних фахівців у галузі європейських досліджень.

Завдання – формування критеріїв оцінювання викладання європейських студій з позицій наявності у програмах навчальних дисциплін тем з історії, культури, економіки, соціального розвитку, менеджменту, права, політики (освітньої, науково-технічної, зовнішньої, економічної, соціальної тощо) Європейського Союзу, проблем європейської інтеграції.

4. Модернізація та вдосконалення викладання курсів з європейських досліджень в Україні в контексті Болонського процесу.

Мета – виявлення проблем на шляху впровадження програм та дисциплін з європейських студій та розробка рекомендацій для МОН України із правового та організаційного забезпечення викладання європейських студій у вищих навчальних закладах України.

Завдання – огляд наявних навчальних модулів з питань європейської інтеграції з метою формулювання пропозицій щодо підвищення їх ефективності.

5. Особливості викладання курсів з європейських досліджень для державних службовців.

Мета – розробка стратегій викладання в напрямку поглиблення знань щодо розвитку взаємовідносин України і ЄС, державної політики України у сфері європейської інтеграції, інституційних і правових засад Європейського Союзу, ознайомлення з досвідом організації цивільної служби  та публічної адміністрації в ЄС та його державах-членах.

Завдання – активізація науково-теоретичних дискусій та громадських обговорень актуальних тем і проблем, осмислення сучасних феноменів європейської інтеграції, інтерпретація її минулого та пошук майбутнього шляхом організації публічних дискусій і дебатів.

У процесі підготовки семінару буде здійснено відбір доповідей для публікації у щорічному науковому виданні НДІ Європейської інтеграції та регіональних досліджень Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (червень 2012 р.). Для участі у відборів доповідей, просимо надіслати статті до 20 травня 2012 р. Доповіді, які не увійдуть до Щорічника, будуть розміщені на сайті  НДІ Європейської інтеграції та регіональних досліджень.

Організатори передбачають забезпечити, в разі необхідності, житлом та харчуванням під час проведення семінару. Витрати на проїзд – за рахунок   учасників або організацій, що їх відрядили.

Заявки на участь просимо надсилати до 10 травня 2012 року за адресою:

Кафедра політології та державного управління,
Факультет історії, політології та міжнародних відносин
Чернівецького національного університету
Імені Юрія Федьковича  
Вул. Коцюбинського, 2
М. Чернівці, 58003

Телефони:  372523053; 050-603-37-16 (Ротар Наталія Юріївна); 050-104-63-23 (Колесников Олексій Володимирович), Факс: 372557182

Форма Заявки додається:


ЗАЯВКА
на участь у семінарі
«Нові методи викладання курсів з Європейських студій»


Прізвище, ім’я, по батькові ______________________________________

Науковий ступінь _______________________________________________

Вчене звання ___________________________________________________

Посада _________________________________________________________

Місце роботи ___________________________________________________

Тема доповіді (повідомлення) _____________________________________

Номер та назва секції ___________________________________________

Немає коментарів:

Дописати коментар