25 жовтня 2011

Українські експерти активно вивчають досвід Східноєвропейських країн

Cемирічний досвід членства східноєвропейських країн в Євросоюзі став предметом обговорення дослідниками і викладачами європейської інтеграції з різних областей України у рамках ювілейного Конгресу Української асоціації європейських студій.

У V Конгресі Всеукраїнської громадської організації "Українська асоціація європейських студій", що пройшов 20-22 жовтня в місті Львів за підтримки Програми ЄС ім. Жана Моне та Львівського національного університету ім. Івана Франка, взяли участь члени локальних осередків УАЄС і експерти у галузі європейської інтеграції. Гостями Конгресу стали також представники інституцій ЄС, Чеської асоціації європейських студій, а також викладачі і студенти Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Відкрили цьогорічний Конгрес: Роман Петров, президент УАЄС, Ян Марінус Вієрсма, колишній депутат Європейського Парламенту та віце-президент Європейського Форуму за Демократію і Стабільність, проф. Надія Шишкова, президент Чеської Асоціацій європейських студій, господарі заходу – керівництво Львівського національного університету ім. І.Франка, а також представники Львівської міської ради, інші поважні особи. Перший день V Конгресу УАЄС було присвячено обговоренню теми "Сім років членства східноєвропейських країн в ЄС. Підсумки і наслідки для України". З промовами на цю тему виступили Ян Марінус Вієрсма, екс-депутат Європейського Парламенту та віце-президент Європейського Форуму за Демократію і Стабільність, та проф. Богдан Гудь, директор Інституту європейської інтеграції Львівського національного університету ім. Івана Франка. За словами Я. Вієрсми, "Розширення зіграло негативну роль щодо позиції громадян до європейських угод. 20 років тому, аби просувати розширення, ми використовували моральні та політичні аргументи. Тепер нам доводиться користуватись економічними". Щодо України європейський політик зазначив: "балачок про членство в ЄС не достатньо – ви маєте робити те, що є необхідним". Він також висловив скепсис щодо підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в цьому році, та додав: "Ця країна ще не визначилась, яким шляхом йти, і це становить вашу проблему". Натомість, за висновком проф. Б. Гудя, "наші еліти вже інтегрувались: там знаходяться їх капітали, їх вілли і інша нерухомість, там навчаються їх діти, вони туди їздять відпочивати і лікуватись. А нам залишається лише сподіватись, що вони колись візьмуть нас із собою."

На другий день Конгресу відбулася дискусія за участю членів УАЄС, іноземних асоціацій європейських студій, з сучасних проблем популяризації знань про європейську інтеграцію, викладання і здійснення наукових досліджень з європейських студій у навчальних закладах. Максим Яковлєв, керівник програми "Німецькі та європейські студії" з Києво-Могилянської Академії презентував результати дослідження стану розвитку євростудій в Україні. Після обговорення презентації, учасники представили кращий досвід викладання та дослідження євростудій в Україні в рамках проектів за програмою ЄС ім. Жана Моне. Професор Надія Шишкова, президент Чеської асоціації євростудій, представила чеський досвід в цій сфері. На завершення Конгресу були підведени підсумки діяльності УАЄС за 2010-2011 роки, обговорені плани подальшої діяльності.

Фото: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.180873295330388.46248.104643579620027&type=1

Відео: http://www.youtube.com/watch?v=9NuRk-1Fa_k&feature=feedf (в основному - про гостинний Львів :)

Більш детальна інформація та мультимедійні матеріали з V Конгресу УАЄС - на сайті: europa.org.ua.

За додатковою інформацією запрошуємо також звертатись до Аліме Асанової, виконавчого директора УАЄС, тел.: +38 (099) 429 80 98, е-пошта: europa.org.ua@gmail.com.

1 коментар:

  1. Дякуємо учасникам Конгресу за фото- і відео-матеріали, запрошуємо вказувати гіперпосилання на ваші веб-альбоми з Конгресу у коментарях до цього посту

    ВідповістиВидалити