22 листопада 2011

Надсилайте свої відгуки для річного звіту ЄС щодо України

Європейська Комісія та Європейська Служба Зовнішньої Дії запрошують усі зацікавлені сторони (громадські організації, професійні асоціації, експерти і просто активні громадяни) долучатися до підготовки Звіту щодо реалізації Європейської політики сусідства в Україні протягом 2011 р.

Джерело: http://eeas.europa.eu/delegations/ukraine/press_corner/all_news/news/2011/2011_10_11_01_uk.htm.

Мета цього звіту полягає у висвітленні прогресу, який здійснила Україна протягом 2011 року в реалізації своїх зобов'язань у рамках «Порядку денного асоціації». Звіт буде присвячений не лише політичним, правовим і економічним, але і галузевим питанням, таким, як екологічна, освітня, молодіжна політика і т.д. Разом з тим, звіт не є загальним оглядом ситуації в країні. Його сфера обмежується лише виконанням зобов’язань, викладених у «Порядку денного асоціації».

Ознайомитися з попередніми звітами Європейської Комісії щодо України та інших сусідів ЄС можна за лінком:

З текстом “Порядку денного асоціації” можна ознайомитися тут:

З текстом пріоритетів для виконання Порядку денного асоціації на 2011-12 роки (англійською мовою) можна ознайомитися тут:

Для представників громадянського суспільства надання своїх відгуків для річного звіту ЄС є важливою нагодою поділитися своєю оцінкою стану виконання зобов’язань власної держави щодо впровадження європейських стандартів у тих сферах, де вони працюють.

Фінальний текст звіту буде оприлюднено навесні 2012 року для ознайомлення інституцій ЄС, уряду України та широкої громадськості.

Останній термін подання інформації для врахування при підготовці звіту – 1 грудня 2011 року. До цієї дати громадські організації, професійні асоціації, експерти і просто активні громадяни можуть надавати свою інформацію англійською мовою безпосередньо на спеціальну електронну адресу Європейської служби зовнішньої дії: ENP-2012-Progress-Reports@eeas.europa.eu

Іншим варіантом є залучення до процесу підготовки спільного звіту Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (eu.prostir.ua/themes/EaP.html, facebook.com/groups/EaPukr). У цьому випадку потрібно надіслати лише короткі внески (не більше 1 - 2 сторінок), причомуможна це зробити українською мовою, але до 23 листопада. Ці внески слід структурувати відповідно до формату, що додається у окремому файлі, і надсилати на адреси liubov.akulenko@gmail.com, andriy@kohut.in.ua - всі надіслані таким чином пропозиції будуть централізовано зібрані в один спільний звіт і надіслані до Європейської служби зовнішньої дії.

Як надати корисну інформацію для звіту ЄС?

Нижче надається низка корисних порад щодо оформлення інформації для самостійного подання до ЄС для врахування при підготовці річного звіту за 2011 рік.

Ці поради сформовані на основі досвіду Школи європейської інтеграції для лідерів громадянського суспільства 2011 року (http://www.ipo.org.ua/news/1185/), яка показала, що практично будь-яка місцева громадська організація може написати доповідь, яка може бути цікавою для європейських інституцій. Єдиною умовою для цього є бажання і готовність витрати зусилля, аби написати чіткий і логічний текст. Результати роботи учасників Школи (українською мовою) можна знайти за посиланням http://www.ipo.org.ua/projects/euro/napratsyuvannya.php - вони можуть бути прикладами подібних доповідей.

Пам’ятайте, що писати слід англійською мовою.

Поради:

1) Зазначте у заголовку країну, щодо якої надається інформація: UKRAINE

2) Під цим заголовком чітко зазначати (процитувати) пункти Порядку денного асоціації, яких стосується Ваша інформація.

3) На початку тексту чітко сформулюйте, у чому полягає суспільна проблема, на вирішення якої спрямовується або має бути спрямована державна політика. Дуже коротко дайте зрозуміти контекст проблеми – чого і кого вона стосується.

4) Далі зазначте, у чому саме полягали дії держави щодо цієї проблеми протягом 2011 року (виключно цього року!) - які нові законодавчі акти були ухвалені, які заходи з їхнього виконання здійснювалися (або не здійснювалися) державою. Пам’ятайте, що Ваша інформація має бути присвячена виключно діям держави. Не треба описувати Вашу власну діяльність у відповідній сфері.

5) Далі по тексту найбільше сконцентруйтесь на викладенні наявних результатів та проблем державної політики. На підтвердження Ваших думок щодо реального стану справ наводьте відомі Вам статистичні дані, дані соціологічних опитувань, характерні приклади з життя тощо (обов’язково з посиланнями на джерела цих даних).

6) Наприкінці тексту робіть висновки (оцінки державної політики) і формулюйтерекомендації. Висновки мають логічно випливати з попередньої інформації. Рекомендації мають відповідати на запитання: “що конкретно має зробити держава для покращення ситуації (вирішення проблеми)?”.

7) Пишіть логічно і вичерпно, але разом з тим стисло і лаконічно: весь текст не має перевищувати кількох (від 2 до 4) сторінок (це якщо Ви пишете про одну проблему / одну сферу, у якій Ви працюєте. Якщо Ви маєте експертизу з багатьох проблем і сфер політики, і хочете надати комплексний звіт – Ваш текст може бути довшим).

8) Залишайте свої контакти, зокрема, обов’язково зазначте Вашу адресу електронної пошти.

Пам’ятайте, що на Вашу інформацію не звернуть увагу, якщо вона:
-         занадто загальна і неконкретна;
-         занадто довга;
-         містить занадто загальні рекомендації;
-         містить звинувачення без аргументів;
-         подає неактуальні, застарілі дані.
.

Додатки: http://goo.gl/xu4js

Немає коментарів:

Дописати коментар